Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Psykoterapia

Psykoterapiassa on kyse sinulle vaikeiden asioiden kohtaamisesta yhdessä terapeutin kanssa. Tarkoituksena on helpottaa vaikeiden tunteiden ja kokemusten kohtaamista, ymmärtämistä ja hyväksymistä.

Tavoitteena on oppia taitoja vähentää mielenterveydelle haitallisia käyttäytymismalleja sekä kasvattaa hyvinvointia tukevia mielensisäisiä taitoja ja käyttäytymistä. Terapialle sovitaan yhdessä yksilölliset tavoitteet, joita kohti työskennellään.

Psykoterapian tavoitteena on joko poistaa psyykkinen häiriö tai lievittää häiriötä ja siihen liittyvää kärsimystä. Lisäksi psykoterapialla pyritään tukemaan potilaan psyykkistä kasvua ja lisäämään henkilön valmiuksia ratkaista itse ongelmiaan. -Mielenterveystalo.fi

 


 

Inhimilliset fyysiset ja psyykkiset perustarpeet ovat melko muuttumattomia ja meillä kaikilla samanlaisia. Kuitenkin jokaisella on synnynnäisesti erilainen temperamentti ja geenit, sekä eri tavoin tarpeisiin vastaava elinympäristö, ihmissuhteet ja elämäntapahtumat. Näiden kaikkien tekijöiden vuorovaikutuksessa ihmisen mielestä muovautuu aivan omanlaisensa. Me opimme persoonallisen tavan tulla toimeen itsemme, omien tarpeidemme ja elämänympäristömme kanssa. Kuten muutkin, sinä ajattelet, suhtaudut, kuvittelet ja teet asioita eri tavalla kuin joku toinen.

Joskus mielenmalleista on muovautunut sellaisia, etteivät ne kannattelekaan omaa kasvua, hyvinvointia ja myönteistä selviytymistä muuntuvien elämäntilanteiden äärellä. Apua on tärkeää hakea, kun voimavarat eivät enää riitä ja selviytyminen tai hyvinvointi on muuttunut oireiluksi. Tästä lisää kohdassa ”milloin terapiaan?”

 


 

Psyykkisellä oireella on aina jokin tärkeä merkitys. Sen tunnistaminen auttaa ymmärtämään, mitä elämäntapahtumat ovat sinulle merkinneet ja mitä sinä tarvitset voidaksesi paremmin.

Terapian alku on usein helpottava ja samalla raskas, kun on lupa paljastaa omia hankalaksi muovautuneita mielenmaailmojaan toiselle.  Psykoterapiassa luottamuksen ja helpottavan vuorovaikutuksen tutkimiseen keskitytään rauhassa.

Mieli on sopeutuva ja muovautuva, ja tätä ominaisuutta psykoterapiassa pyritään yhdessä terapeutin kanssa tukemaan. Terapian tuella voi löytää uudenlaisia tapoja olla suhteessa omiin inhimillisiin tunteisiin ja tarpeisiin sekä toisiin ihmisiin, ja vähitellen ottaa vastuu hyvinvoinnista, itsensä toimivasta ilmaisemisesta ja huolenpidosta.

 

 

Psykoterapiasta on olemassa erilaisia koulukuntia ja työtapojen suuntauksia, joista suurin osa perustuu keskusteluun. Minä tarjoan kognitiivista psykoterapiaa. Kognitiivisen psykoterapian sisälläkin on monenlaisia terapiamenetelmien suuntauksia, joita käytän joustavasti ja yhdistellen. Kerron niistä hiukan sivulla ”Työtavat”.